PREVALENCIJA POZITIVNOGA ALERGOLOŠKOG KOŽNOG TESTA U BOLESNIKA S NOSNOM POLIPOZOM (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Prema sada povijesnoj alergijskoj hipotezi alergija ima važnu ulogu u nastanku nosne polipoze (NP). Epidemiološkiradovi nisu ponudili jak dokaz za takvu povezanost. Noviji radovi pokazali su da bi lokalni alergijski mehanizmi,u odsutnosti sustavnog odgovora, mogli imati ulogu u patogenezi NP. Alergija je važna značajka u procjeni bolesnika srinosinuitisom jer su alergičari skloniji težim i uznapredovalim oblicima bolesti koji zahtijevaju složenije metode liječenja.CILJ: Utvrditi prevalenciju pozitivnoga alergološkoga kožnog testa u bolesnika s NP.ISPITANICI I METODE: Ispitano je 151 bolesnika s kroničnim polipoznim rinosinutisom koji su kirurški liječeni u razdobljuod 2007. do 2017. Kožni alergološki test rađen je prick metodom. Sociodemografski i klinički podatci prikupljenisu retrospektivno iz pismohrane.REZULTATI: Većina bolesnika (24 %) bila je u petome desetljeću života. Omjer muškaraca i žena bio je 1,5:1. Pozitivnikožni alergo testovi i bronhijalna astma nađeni su redom u 49,7 % i 27 % bolesnika. Prevalencije alergije (p=0,004) ibronhijalne astme (p=0,001) bile su statistički značajno veće u žena u odnosu na muškarce. Nije bilo značajne razlike uprevalenciji alergije i bronhijalne astme između bolesnika mlađih od 60 godina i starijih od 60 godina.ZAKLJUČAK: NP su bili najčešći u muškaraca u petome desetljeću života. Skoro polovica bolesnika imala je alergiju. Ženes NP sklonije su nastanku alergije i bronhijalne astme. Dob nije bila povezana s veličinom prevalencije alergije i astme ubolesnika s NP.