PROCJENA EMOCIONALNE KOMPETENCIJE I RAZINE STRESA INŽINJERA RADIOLOŠKE TEHNOLOGIJE I RADIOLOŠKIH TEHNIČARA UPOSLENIH U SVEUČILIŠNOJ KLINIČKOJ BOLNICI MOSTAR (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Emocionalna kompetencija jevažan moderator između stresne situacije i percepcijestresa koji djeluje u smjerutako štoreducira doživljeni stres.CILJ: Procijeniti razinu emocionalne kompetencije i percipiranog stresakod radiološkog osoblja te utvrditi postojanje razlikau odnosu na sestrinsko osoblje u jedinici intenzivnog liječenja (JIL) Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar. Drugicilj je utvrditi postojanje korelacije između razine emocionalne kompetencije i stresa na radnom mjestu kod radiološkogi sestrinskog osoblja.ISPITANICI I METODE: Presječno istraživanje obuhvatilo je 60 ispitanika podijeljenih u dvije skupine. Ispitnu skupinučinilo je 30 inžinjera medicinske radiologije zaposlenih na Kliničkom zavodu za radiologiju, Zavodu za nuklearnu medicinui Odjelu za radioterapiju, dok je kontrolnu skupinu činilo 30 medicinskih sestara i tehničara zaposlenih na Odjelu zaanesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje. Istraživanje provedeno je putem tri upitnika: Upitnik o sociodemografskimkarakteristikama, Upitnik emocionalne kompetentnosti (UEK-45) i Upitnik o stresorima na radnom mjestu bolničkihzdravstvenih djelatnika.REZULTATI: Sestrinsko osoblje postiglo je u odnosu na radiološko osoblje na Upitniku o stresu na radnom mjestu statističkiznačajno(p