UČINAK GIMNASTIČKE LOPTE NA UBLAŽAVANJE POROĐAJNE BOLI (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Uporabom gimnastičke lopte spoznajemo da se radi o rekvizitu koji je istodobno jednostavan za primjenu, ali ineizmjerno učinkovito pomagalo.Osim za svakodnevno vježbanje i u fizioterapiji, lopta se sve više primjenjuje u trudnoći,porođaju i babinju kao pomagalo pri ublažavanju bola.CILJ ISTRAŽIVANJA: Istražiti da li korištenje gimnastičke lopte u prvoj fazi porođaja ublažava porođajnu bol.ISPITANICI I METODE: Istraživanje je provedeno u Klinici za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolniceMostar. U istraživanje je uključeno 80 trudnica koje su podjeljene u dvije skupine. Ispitivanu skupinu su činile trudnicekoje su koristile gimnastičku loptu u aktivnoj fazi porođaja (n=40), dok su kontrolnu skupinu činile trudnice koje nisukoristile gimnastičku loptu u porođaju (n=40). Za procjenu iskustva koje su ispitanice imale korištenjem gimnastičke loptepri porođaju korišten je standardizirani anketni uputnik “Childbirth experience questionnaire” (CEQ) dok je stupanj bolamjeren prema Vizualno-analognoj (VAS) skali za procjenu inteziteta bola.REZULTATI: Nađena je statistički značajna razlika u trajanju prvog porođajnog doba između ispitivane i kontrolne skupine.U ispitivanoj skupini trajanje prvog porođajnog doba je bilo u većini slučajeva (75 %) < 12 sati, dok je u kontrolnojskupini u većini slučajeva (80 %) trajanje bilo 12 sati i duže (p