USPOREDBA KVALITETE ŽIVOTA I PSIHIČKIH SIMPTOMA U ONKOLOŠKIH PACIJENATA LIJEČENIH KEMOTERAPIJOM I ZRAČENJEM (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Rak je bolest koja zbog svoje težine i ozbiljnosti može imati snažan utjecaj na psihičko stanje bolesnika. Unatočvelikim iskoracima u liječenju malignih bolesti, tijek bolesti, liječenje i psihološki izazovi negativno utječu na kvalitetuživota.CILJ ISTRAŽIVANJA: Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kvalitetu života i profil psihičkih simptoma u onkoloških bolesnikate utvrditi razlikuje li se kvaliteta života i profil psihičkih simptoma između onkoloških bolesnika liječenih kemoterapijomi onkoloških bolesnika liječenih zračenjem.ISPITANICI I POSTUPCI: Istraživanje je provedeno u Klinici za onkologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.Ispitivaniuzorak tvorilo je 60 bolesnika koji su na provedbi kemoterapijskog i radioterapijskog liječenja. Za mjerenje kvalitete životakoristio se Upitnik kvalitete života Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) WHOQOL-BREF ljestvica. Za procjenu psihičkihsimptoma koristila se Ljestvica samoprocjene SCL-90.REZULTATI: U 63,3 % slučajeva radilo se o muškarcima, te u 36,7 % slučajeva o ženama. Najmlađi ispitanik imao je 27a najstariji 77 godina. Bolesnici liječeni zračenjem statistički značajno većom ocjenom procjenjivali su svoje zadovoljstvozdravljem u odnosu na bolesnike liječene kemoterapijom (p=0,007). Onkološki bolesnici muškog spola liječeni zračenjemstatistički značajno većom ocjenom procjenjivali su svoju kvalitetu života (p=0,037). Bolesnici s pozitivnim bračnim statusomliječeni zračenjem značajno većom ocjenom procjenjivali su svoje zadovoljstvo zdravljem (p=0,019). Bolesniciliječeni kemoterapijom pokazali su statistički značajno veću izraženost simptoma somatizacije (p=0,037), interpersonalnevulnerabilnosti (p