ANKSIOZNOST I DEPRESIVNOST PACIJENATA KOJIMA JE ORDINIRANA PRETRAGA MAGNETNOM REZONANCOM (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Pregled magnetnom rezonancom je za većinu ljudi neugodan. Zbog toga je veća vjerojatnost pojave depresivnostii anksioznosti kod pacijenata kojima je ordinirana pretraga magnetnom rezonancom, nego ljudi koji nemaju zakazantermin za pregled.CILJ: Utvrditi anksioznost i depresivnost kod pacijenata kojima je ordinirana pretraga magnetnom rezonancom.ISPITANICI I METODE: U istraživanju je sudjelovalo 30 ambulantnih pacijenata koji prvi put dolaze na pretragu magnetnomrezonancom iz ordinacije opće medicine, te nemaju definitivno postavljenu dijagnozu tjelesne bolesti i 30 bolničkihpacijenata koji već imaju postavljenu dijagnozu tjelesne bolesti i najmanje su jednom radili pretragu magnetnomrezonancom, u dobi od 18 do 65 godina. Isključeni su ispitanici s poznatom psihijatrijskom bolesti, oni koji nisu željelidobrovoljno sudjelovati u istraživanju, te ispitanici koji su nepravilno/nepotpuno popunili upitnike. Na dan pregleda magnetnomrezonancom ispitanici su testirani sociodemografskim upitnikom, te Beckovim upitnicima za anksioznost (BAI)i depresivnost (BDI).REZULTATI: Ambulantni ispitanici su značajno duže čekali na pregled, te su imali značajno viši stupanj anksioznosti i depresivnosti,mjereno BAI i BDI upitnicima. Ambulantni ispitanici su pokazivali u značajno višem omjeru blagu, umjerenui tešku depresivnost za razliku od bolničkih pacijenata, uočene razlike su bile statistički značajne. Nađena je i statističkiznačajna pozitivna povezanost između vremena čekanja i razine anksioznosti.ZAKLJUČAK: Ambulantni ispitanici su pokazali statistički značajno veći stupanj anksioznosti i depresivnosti te u značajnovišem omjeru blagu, umjerenu i tešku depresivnost u odnosu na bolničke ispitanike.