UČINKOVITOST TRAKCIJE U LIJEČENJU SPINALNIH RADIKULOPATIJA (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Trakcija kralježnice je često korištena metoda liječenja spinalnih radikulopatija, uzrokovanih hernijom intervertebralnogdiska. Trakcija djeluje na smanjenje boli, funkcionalne onesposobljenosti i općenito poboljšanje zdravlja kodspinalnih radikulopatija, a može utjecati i na smanjenje hernije intervertebralnog diska.CILJ ISTRAŽIVANJA: Istražiti učinkovitost trakcije u liječenju spinalnih radikulopatija.METODE: Provedena je elektronska pretraga biomedicinske baze podataka PubMed-a po ključnim riječima u razdobljuod 2013. do 2018. godine, te ručna pretraga PubMed-a i Google Znalcu istom razdoblju za randomizirana kontroliranaistraživanja koja su uspoređivala učinkovitost jednu metodu trakcije s drugom ili s drugim metodama fizioterapije.REZULTATI: U istraživanje su uključena tri istraživanja koja su uspoređivala učinkovitost mehaničke intermitentne trakcijeu kombinaciji bez ili sa fizikalnim procedurama i terapijskim vježbama u liječenju akutnih, subakutnih i kroničnihspinalnih radikulopatija. Učinkovitost trakcije odnosi se na smanjenje boli i funkcionalne onesposobljenosti te povećanjupokretljivosti spinalne kralježnice. Ni u jednom istraživanju nije mjeren učinak trakcije na smanjenje hernijacije diska.ZAKLJUČAK: Trakcija nije učinkovitija od fizikalnih procedura i terapijskih vježbi u liječenju spinalnih radikulopatija.Nema razlike u učinku trakcije u odnosu na količinu primijenjene sile. Trakcija u kombinaciji s fizikalnim procedurama iterapijskim vježbama može imati blago veći učinak u odnosu na samu primjenu fizikalnih procedura i terapijskih vježbi uliječenju kroničnih spinalnih radikulopatija.