KVALITETA ŽIVOTA ŽENA OBOLJELIH OD RAKA DOJKE NA PODRUČJU LIVNA (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Rak dojke je najčešća zloćudna bolest kod žena, a s povećanjem životne dobi rizik raka raste. Samoprocjenakvalitete života kod osoba s malignitetom danas je cilj mnogih istraživanja, ponajprije radi poboljšanja rehabilitacijskihi terapijskih postupaka, te što dugotrajnijeg i kvalitetnijeg preživljavanja. Cilj istraživanja je ispitati kvalitetu života ženaoboljelih od raka dojke na području Livna.ISPITANICI I METODE: Presječna studija je provedena na uzorku od 65 ispitanica (n=65). Kriteriji uključenja bili su:žene oboljele i liječene od raka dojke na području Livna, te zdrave žene (tj. bez raka). Kriteriji isključenja: žene koje nisučlanice Udruge žena oboljelih od raka dojke “Bistrica“ (klinički uzorak), dob manja od 18 godina, ispitanice s psihijatrijskomdijagnozom, te one s više kroničnih bolesti radi mogućeg utjecaja na kvalitetu života. Podaci su prikupljeni na osnovuupitnika: upitnik sa sociodemografskim obilježjima i upitnik kvalitete života (WHOQOL-BREF).REZULTATI: U kliničkom uzorku je više visoko obrazovanih žena i onih koje žive same. Ispitanice iz kliničkog uzorka najvišomsu procijenile kvalitetu svog psihološkog stanja, a najnižom kvalitetu socijalnih interakcija. Dokazano je statističkiznačajno manje zadovoljstvo fizičkim zdravljem kod ispitanica kliničkog uzorka.ZAKLJUČAK: Nije nađena statistički značajna razlika u općem zadovoljstvu kvalitetom života kod žena oboljelih od rakadojke u odnosu na zdrave žene. Najveća razlika između oboljelih i zdravih žena je u zadovoljstvu prijevoznim sredstvima,sposobnosti obavljanja svakodnevnih poslova i prihvaćanju izmijenjenog tjelesnog izgleda.