NOVE SINTETIČKE (DIZAJNIRANE) DROGE (Zdravstveni glasnik, 2024)
Brojna istraživanja u posljednjih nekoliko desetljeća ukazuju na porast uporabe novih sintetičkih droga i tzv.“ovisnostibez droga“ uz istovremeni pad uporabe opijata. Globalizacija i razvoj informacijske tehnologije su važni pokretači u ovomsmjeru. Razumijevanje ukupnih trendova u korištenju novih sintetičkih droga složeno je zbog činjenice da one često jednadrugu zamjenjuju, budući da potrošači donose odluke prema njihovoj dostupnosti, cijeni i percipiranoj ‘’kvaliteti’’. Modifikacijommolekula poznatih droga dobivaju se spojevi potentnijih farmakodinamskih svojstava. Proizvode se u formipraha, tableta, kapsula ili rastvora. Imaju stimulativno ili depresivno djelovanje, a konzumiraju se oralno, ušmrkavanjempraha, injekcijom i sl. Dizajnirane droge imaju i vrlo neugodne, čak potencijalno smrtne neželjene efekte. Nove sintetičke(dizajnirane) droge su naša stvarnost, a zanimanje društva za te tvari sve je veće. Posebnu pozornost liječnika privlači metamfetamin,jer korisnici tog pripravka sve češće dospijevaju na odjele intenzivne njege, što predstavlja veliko opterećenjeza sustav zdravstvene zaštite. Iako su kaznene mjere za proizvodnju i distribuciju dizajniranih droga stroge, to ne sprječavanjihovu daljnju proizvodnju i distribuciju.Stalni porast broja dizajniranih droga, kao i učinaka koje proizvode, doveo je dopojave novih obrazaca ponašanja u svezi s korištenjem tih tvari. Otkako je ecstasy pokrenuo raverevoluciju, ovisnici su upotrazi za novim “super drogama”.I pored brojnih štetnih učinaka na zdravlje ovisnika i negativnih posljedica na njegovuokolinu popularnost novih sintetičkih droga raste i u njihovom sprečavanju potreban je timski rad u sklopu integralnog imultidiscplinarnog pristupa liječenja te potpora cjelokupnog društva.