MODELI, RAZINE I OBLICI KOMUNICIRANJA MEDICINSKOG OSOBLJA I PACIJENTA (Zdravstveni glasnik, 2024)
Složen odnos između pacijenta i medicinskog osoblja ima svoju dugu povijest. Odnos pacijenta i medicinskog osoblja,posebno odnos pacijenta i liječnika tema je koja zaokuplja sve više pozornost teoretičara, istraživača i praktičara. Ovomproblemu i temi pristupaju i zdravstveni djelatnici ali i komunikacijski stručnjaci. Obzirom na različita znanstvena područjakojima pripadaju zdravstvo i komunikacija ova tema postala je interdisciplinarna odnosno postoji potreba sagledavanjaproblematike iz perspektive najmanje dva znanstvena područja. Komunikacijski aspekt tih odnosa danas određujekvalitetu i zdravstvene njega ali i konačnog ishoda liječenja. Poseban aspekt rada posvećen je in concreto komunikacijimedicinskog osoblja s pacijentima ali i drugim stakeholderima koji su od iznimne važnosti za razumijevanje ovog složenogprocesa ali i uspjeha komunikacije. Medicinsko osoblje u ovom radu bit će u užem smislu definirano kao medicinskesestre. Upravo njihov odnos s pacijentima je središnji dio rada. Cilj rada je analizirati razine, oblike i modele komuniciranjamedicinskog osoblja s pacijentom ali i drugim ciljnim javnostima ili dionicima.