UČINAK TJELOVJEŽBE NA KVALITETU ŽIVOTA ŽENA SREDNJE ŽIVOTNE DOBI (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Redovita tjelovježba potrebna je svakom čovjeku, u bilo kojem periodu života. Samoprocjena kvalitete života osobasrednje životne dobi koje se bave redovitom tjelovježbom trebao bi biti cilj danas brojnih istraživanja, prvenstveno zbogpromicanja prevencije kroničnih nezaraznih bolesti, te što dugotrajnijeg i kvalitetnijeg načina života.CILJ ISTRAŽIVANJA: Ispitati učinak plesne rekreativne aktivnosti na poboljšanje kvalitete života žena srednje životnedobi.ISPITANICI I METODE: Ispitanici su žene srednje životne dobi koje pohađaju satove plesne rekreativne aktivnosti u plesnomstudiju u Splitu. Za potrebe istraživanja korišteni su: opći sociodemografski upitnik, koji je osobno izrađen za potrebeovog istraživanja, upitnik o subjektivnoj procjeni učinka tjelovježbe preuzetog iz Trkulja Petković 2000., te MENQOLupitnik.REZULTATI: Fiziološki simptom nedostatak energije se statistički značajno razlikovao kod skupina ispitanica gdje su ispitaniceiz skupine B imale niže rezultate u odnosu na ispitanice iz skupine A. U ostalim simptomima MENQOL upitnikanisu pronađene statistički značajne razlike. Ispitanice iz skupine B su statistički značajno postigle više rezultate u svimtvrdnjama u subjektivnoj procjeni učinka programa plesne rekreativne aktivnosti u odnosu na ispitanice skupine A.ZAKLJUČAK: Aktivno sudjelovanje žena srednje životne dobi u plesnoj rekreativnoj aktivnosti pozitivno utječe na njihovukvalitetu života i doprinosi doživljaju boljeg zadovoljstva životom.