POVEZANOST TJELOVJEŽBE I DUŠEVNOG ZDRAVLJA STUDENATA (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Jedan od temeljnih postulata u medicini izrečen u staroj latinskoj poslovici je u zdravom tijelu zdrav duh (“Menssana in corpore sano”) nedvojbeno govori o značajnoj i neraskidivoj povezanosti tijela i duše. Brojna istraživanja pokazujuda je adekvatna i redovita tjelovježba u pozitivnoj povezanosti s dobrim zdravljem.CILJ ISTRAŽIVANJA: Ispitati povezanost tjelovježbe i duševnog zdravlja studenata.ISPITANICI I METODE: Za realizaciju cilja ovog istraživanja korišteni su: 1. opći sociodemografski upitnik, osobne izrade,namjenski sačinjen za ovo istraživanje i upitnik samoprocjene psihičkih simptoma SCL90-R (Symptom Check List 90)kojim se procjenjuje tj. mjeri devet dimenzija ličnosti.REZULTATI: Studenti fizičke kulture su statistički značajno postizali niže rezultate na podskalama opsesivno kompulzivnihsimptoma, interpersonalne vurnelabilnosti, depresivnosti, anksioznosti, agresivnosti, fobija i psihotičnih obilježjau odnosu na studente medicine. Studenti ženskog spola su statistički značajno postizali više rezultate na podskalama opsesivnokompulzivnih simptoma, depresivnosti, anksioznosti i fobija u odnosu na studente muškog spola. Studenti nižihgodina su pokazivali statistički značajno više depresivnosti i anksioznosti u odnosu na studente viših godina. Studenti slabogekonomskog statusa su statistički značajno postizali više rezultate na podskalama somatizacije, paranoje i psihotičnihobilježja u odnosu na studente boljeg ekonomskog statusa.ZAKLJUČAK: Studenti fizičke kulture su statistički značajno postizali niže rezultate psihičkih simptoma i time pokazalibolje duševno zdravlje u odnosu na studente medicine.