BILATERALNE RAZLIKE, TIPOVI TJELESNOG DRŽANJA U RUKOMETAŠA I NJIHOVA VEZA S IGRAČKOM POZICIJOM (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Rukomet je sport kompleksnih polistrukturalnih gibanja u kojima postoji čitav niz različitih kretnji i statičkih izdržajau stavu. Zbog određenih karakteristika rukometa kao sporta rukometaši su izloženi faktorima koji mogu uzrokovatirazvoj posturalnih deformiteta.CILJ ISTRAŽIVANJA: Ispitati postoji li povezanost između bilateralnih razlika i tipova tjelesnog držanja u rukometaša sigračkom pozicijom.ISPITANICI I METODE: Istraživanje je provedeno na uzorku adolescenata koji treniraju rukomet u rukometnom klubu„MI Izviđač“ Ljubuški, u dobi od 13 do 18 godina, njih 98 testirali smo Adamsovim testom pretklona te proveli antropološkamjerenja. Određivanje tipova tjelesnog držanja napravljeno je pomoću fotoaparata i računala tj. programa PostureZone.REZULTATI: Dokazano je da prevladava desnostrano skoliotično držanje u 49,0 % igrača, 34,7 % igrača ima normalno držanje,a 16,3 % ljevostrano skoliotično držanje. Ispitanici s dominantnom desnom rukom statistički značajno su učestalijeimali desnostrano skoliotično držanje. Najveći broj igrača s desnostranim skoliotičnim držanjem je na poziciji lijevo krilo,a najmanje na mjestu desnog krila.ZAKLJUČAK: Rukomet može imati i negativan utjecaj zbog pojave mišićnog disbalansa i nepravilnog tjelesnog držanja.Bilateralne razlike su izražajnije u igrača koji su udaljeniji od centra.