DEPRESIJA U DJECE I ADOLESCENATA (Zdravstveni glasnik, 2024)
Dječja i adolescentna psihijatrija zauzima važno mjesto unutar psihijatrije, ali i zasebno, kao cjelina sa svojim specifičnostima.Depresivni poremećaji su prema DSM-5 klasifikaciji navedeni kao posebna skupina mentalnih poremećaja kojaobuhvaća nekoliko različitih poremećaja obilježenih smanjenim funkcioniranjem, iritabilnim ponašanjem i raspoloženjem.Depresija je psihički poremećaj velike epidemiologije koji onemogućava oboljelima svakodnevno funkcioniranje. Može sereći da je bolest našeg vremena i da predstavlja značajan izazov, ne samo za profesionalce u oblasti mentalnog zdravlja, veći za obiteljske liječnike, a posebno za sve veću populaciju oboljelih. Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećajadanašnjice koji se manifestira neraspoloženjem, gubitkom interesa i zadovoljstva, osjećajem krivice i niže vrijednosti, poremećajemsna i apetita, gubitkom energije i lošom koncentracijom. Dugo se smatralo da depresija pogađa samo odrasle,a danas sve više raste svijest o njezinoj rasprostranjenosti kod djece i adolescenata. Depresivno dijete ne može normalnofunkcionirati niti izvršavati svoje školske obveze. Depresivnost u djece jako utječe na njihove kognitivne, socijalne i tjelesnevještine. Liječenje depresije postiže se i psihoterapijom koji umanjuju depresivne simptome. U adolescenciji, lijekoviimaju ograničenu učinkovitost, najvjerojatnije zbog spolnih hormona koji ometaju njihov antidepresivni učinak. Lijekoviomogućuju primjenu psihoterapije, koja je u dječjem slučaju igra ili obiteljska terapija. Važno je depresiju prepoznati iliječiti u bilo kojoj životnoj dobi, a posebno u ovim uzrastima kada dolazi do formiranja ličnosti i sazrijevanja.