VAŽNOST ISTRAŽIVANJA I PRAKSE UTEMELJENE NA DOKAZIMA ZA SIGURNOST BOLESNIKA I KVALITETU ZDRAVSTVENE NJEGE (Zdravstveni glasnik, 2024)
Percepcije bolesnika o kvaliteti zdravstvenih usluga u velikoj mjeri mogu utjecati na kvalitetu zdravstvenihusluga. U tom pogledu, potrebna je vjerodostojna informacija o percepciji i očekivanjima bolesnika o kvalitetizdravstvenih usluga. Bolesnike trebastaviti u samo središte pružanja zdravstvenih usluga tako da sudjeluju udonošenju odluka i preuzimaju kontrolu nad svojim zdravstvenim potrebama. Potreba za održivim poboljšanjemsigurnosti pacijenata i kvalitete skrbi nikada nije bila veća. Jedan od temeljnih koraka u postizanju i održavanjutog poboljšanja je da zdravstvene institucije postanu organizacije koje kontinuirano uče. U organizacijikoja uči, događaji u vezi sa sigurnošću pacijenata smatraju se prilikama za učenje i poboljšanje. Vrlo je važnoda svi građani budu educirani o pitanjima sigurnosti. Pacijenti, bolesnici, zdravstveni djelatnici i menadžerskoosoblje trebali bi se educirati o sigurnosti koristeći sve prikladne metode, uključujući predavanja, radionice,seminare i tiskanu ili elektroničku materiju.