LOKALNA ZNANSTVENA INFRASTRUKTURA U KONTEKSTU ZAŠTITE OD PANDEMIJE COVID-19 (Zdravstveni glasnik, 2024)
U radu je istaknuta važnost Sveučilišta kao znanstvene institucije koja doprinosi povećanju broja istraživanja i znanstveneproduktivnosti, te koliko je ono važno za razvoj i zaštitu lokalne zajednice u kriznim situacijama poput pandemije koronoavirusa(COVID-19). Iako znanost, posebice biomedicinsku i zdravstvenu, promatramo kao isključivo međunarodnu, ovapandemija je pokazala kako pojedine zemlje daju različit doprinos u zaštiti svojih građana. Pojedine države su se posebnoistakle kada je u pitanju povjerenje u znanstvenike sa svojih sveučilišta poput Švedske, Njemačke, ali i manjih država poputHrvatske i Slovenije. Možemo utvrditi kako su u ovakvim krizama, većim dijelom, država i lokalne zajednice bile prepuštenesveučilištima sa svoga područja, odnosno znanju njihovih znanstvenika i time još jednom ističemo značaj sveučilištaza lokalnu zajednicu u kojoj djeluju.