KORONAROGRAFIJA KAO ELEKTIVNA METODA OTKRIVANJA BOLESTI KORONARNIH ARTERIJA (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: koronografija je elektivna metoda pretrage u kardioloških pacijenata koja se sve više primjenjuje u dijagnostici.Cilj rada: utvrditi je li koronarografija elektivna (izborna) metoda pretrage kod kardioloških pacijenata. Drugi cilj je utvrditikoju populaciju i u kojoj dobi najviše zahvaća koronarna bolest.Materijali i metode: Istraživanje je provedeno pregledom medicinske dokumentacije. Ispitivani uzorak tvorio se za vremenskiperiod od 01.01.2018. do 30.06.2018. Ispitivana skupina čini 577 pacijenata koji su podvrgnuti koronarografiji, stim da je jedna skupina dilatirani pacijenti. Svi podaci su obrađeni programom Microsoft Office 2007 tabelarno i grafički.Rezultati: Rezultati istraživanja pokazuju da je 75 % ispitanika imalo koronarografiju. Više je muškaraca imalo koronarografju,njih 70 %, a također i dilataciju, njih 80 %, u odnosu na žene. Dob od 62-71 godine (39 %) bila je najzastupljenijakod koronarografije, a isti rezultati su i kod dilatacije. Najveći broj mjesta implatancije stenta ili dilatacije je bio na prednjojsilaznoj grani (LAD), njih 44 %, potom slijedi desna koronarna arterija (RCA), njih 39 %, znatno manje je bilo na cirkumfleksnojarteriji (CX), njih 15 %, a najmanje na glavnom stablu (LM), 2 %.Zaključci: Koronarografija je elektivna (izborna) metoda pretrage kod kardioloških pacijenata. Kod dilatacije je bilo znatnoviše muškaraca, njih 80 % u odnosu na 20 % žena. Dob od 62-71 godine (39 %) bila je najzastupljenija kod koronarografije,a isti rezultati su i kod dilatacije.