ZADOVOLJSTVO KORISNIKA KVALITETOM ZDRAVSTVENE ZAŠTITE U DOMU ZDRAVLJA TOMISLAVGRAD (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Osnovna vrijednost u zdravstvu je pružiti najbolju moguću njegu svakom pojedincu.Kvalitetu zdravstvene zaštitekarakterizira vrednovanje odgovarajućih pokazatelja kvalitete rada zdravstvenih ustanova. Jedan od načina vrednovanja jeispitivanje zadovoljstva korisnika dobivenim zdravstvenim uslugama.CILJ: Cilj ovog istraživanja je ispitati zadovoljstvo kvalitetom primarne zdravstvene zaštite u Domu zdravlja Tomislavgrad.ISPITANICI I METODE: Ova presječna studija provedena je na uzorku od 71 ispitanika, od čega su 42 (59 %) osobeženskog spola, tj. korisnice usluga primarne zdravstvene zaštite. Najveći broj ispitanika je u dobnoj skupini od 21 do 34godine. Podaci su prikupljeni uz pomoć Anketnog upitnika za mjerenje zadovoljstva pacijenata.REZULTATI: Korisnici usluga primarne zdravstvene zaštite su u velikom broju zadovoljni svim ispitanim aspektima, anajniže zadovoljstvodobiveno je po pitanju radnog vremena službi, čekanja na pregled, nedovoljnom privatnošću u prostorijamaslužbi, adekvatnosti, urednosti i čistoće prostorija službi. Muški ispitanici statistički su značajno manje zadovoljniod ženskih ispitanika po pitanju pristupa ustanovi, dok druge spolne razlike nisu bile značajne.ZAKLJUČAK: Većina korisnika usluga primarne zdravstvene zaštite zadovoljna je svim ispitivanim aspektima usluga.Korisnici su manje zadovoljni od korisnica samo po pitanju pristupa ustanovi. Dio korisnika je iskazao nisko zadovoljstvokvalitetom usluga – najviše po pitanju radnog vremena službi i čekanja na pregled.