VAŽNOST PRAVILNE PREHRANE OSOBA OBOLJELIH OD ŠEĆERNE BOLESTI (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Liječenje pravilnom prehranom i redovitim uzimanjem obroka bitni su čimbenici dobre regulacije glikemije. Pravilnaprehrana mora biti prilagođena pojedincu prema njegovim navikama, dnevnom rasporedu rada i materijalnim mogućnostima,jer je liječenje dijabetesa proces koji traje.Cilj istraživanja: saznati i prikazati važnost pravilne prehrane osoba oboljelih od šećerne bolesti.Ispitanici i postupci: Rad je pisan kao deskriptivno-analitičko retrospektivna studija. Podaci koji su se koristili u istraživanjuprikupljeni su anketnim istraživanjem oboljelih od šećerne bolesti, uz prethodno odobrenje etičkog povjerenstva. Zarealizaciju postavljenih ciljeva u istraživanju je korišten posebno kreiran anketni upitnik s ukupno 11 pitanja. Za statističkuanalizu dobivenih podataka korišten je programski sustav Microsoft Excel.Rezultati: Rezultati dobiveni ovim istraživanjem ukazuju da više od polovice ispitanika, njih 54 % ima normalnu tjelesnutežinu, dok njih 66 % ima pravilnu prehranu. Pokazalo se da većina ispitanika, njih 80 % jede raznovrsnu hranu, s mnogovoća i povrća. Polovica ispitanika konzumira svaki dan voće i povrće. Najviše ispitanika konzumira mliječne proizvode odpunomasnog mlijeka, dok polovica ispitanika povremeno, jednom na tjedan konzumira kolače i ostale slastice. Većina ispitanika,njih 54 % prilikom pripremanja obroka koristi masnoće biljnog podrijetla. Više od polovice ispitanika, njih 58 %jede mršavo meso, perad bez kože. Većina ispitanika, njih 80 % uopće ne konzumira alkohol i cigarete. Najviše ispitanika,njih ukupno 62 % se ne bavi redovito tjelesnom aktivnošću. Većina ispitanika, njih 90 % znaju da se pravilnom prehranomsnižava GUK.Zaključak: Rezultati dobiveni ovim istraživanjem ukazuju da više od polovice ispitanika ima normalnu tjelesnu težinu,pravilno se hrani, jede raznovrsnu hranu, s mnogo voća i povrća. Većina ispitanika se ne bavi redovito tjelesnom aktivnošću,a većina zna da se pravilnom prehranom snižava GUK.