KOMORBIDITET DEPRESIJE I ANKSIOZNOSTI KAO ODREDNICE KVALITETE ŽIVOTA U OBOLJELIH OD PARKINSONOVE BOLESTI I MULTIPLE SKLEROZE (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Neurodegenerativne bolesti karakteriziraju se prije svega motoričkim znakovima, ali ih prate i emocionalni poremećaji.Cilj: utvrditi stepen emocionalnih poremećaja u oboljelih od Parkinsonskove bolesti i multiple skleroze i njihov uticaj nakvalitet života oboljelih.Metode: Prospektivnim istraživanjem obuhvaćeno je po 50 pacijenata oboljelih od relaps remitentne multiple sklerozei Parkinsonove bolesti. U studiju su uvršteni pacijenti bez kognitivnog oštećenja ili sa blagim kognitivnim ošećenjem.Kvalitet života oboljelih je mjeren SF-36 skalom za procjenu kvaliteta života. Depresija je mjerena Bekovom skalom depresivnostia anksioznost Hamiltonovom skalom za procjenu anksioznosti.Rezultati: Anksioznost je prisutna kod svih ispitanika oboljelih od Parkinsonove bolesti i multiple skleroze. Ispitanici saparkinsonovom bolest imaju u 36 % slučajeva umjerenu, u 64% slučajeva srednju ili tešku anksioznost. Kod ispitanika samultiplom sklerozom umjerena anksioznost se sreće u 32 % a srednja ili teška anksioznost u 68 % slučajeva. Depresivnostje prisutna u 82 % ispitanika oboljelih od Parkinsonove bolesti i 86 % ispitanika oboljelih od multiple skleroze. Kvalitetživota je oštećen u 88 % oboljelih od Parkinsonove bolesti i 84 % oboljelih od multiple skleroze. Anksioznost i depresijaznačajno negativno utičnu na kvalitet života u ispitanika s Parkinsonovom bolešću, a u ispitanika oboljelih od multipleskleroze na kvalitet života utiče samo depresija.Zaključak: Svi ispitanici oboljeli od Parkinsonove bolesti i multiple skleroze su ispoljavali neki stepen anksioznosti, adepresija je kod obje grupe bila prisutna u visokom procentu. Visoka stopa emocionalnih poremećaja u Parkinsonovojbolesti i multiploj sklerozi utiče na kvalitet života oboljelih. U pravilu, komorbiditet se sastoji više od subjektivne patnje,smanjenog psihološkog suočavanja i negativnom interferencijom sa kvalitetom života.