MEDICINA BOSANSKOHERCEGOVAČKIH FRANJEVACA OD 13. DO POČETKA 20. STOLJEĆA (Zdravstveni glasnik, 2024)
Sve do početka 20. stoljeća franjevci u Bosni i Hercegovini djeluju kao organizirana zajednica te se na taj način suočavajus neminovnošću zdravstvenih problema i traže adekvatna rješenja. U doba haranja epidemija u samostanima uređujubolnice i prihvatilišta, uzgajaju ljekovito bilje u samostanskim vrtovima koje koriste u spravljanu lijekova u svojim ljekarnama.U razvoju zdravstvene zaštite i zdravstvene kulture u Bosni i Hercegovini istaknuta uloga pripada upravo njima, bosanskohercegovačkimfranjevcima. Povijest zdravstva u Bosni i Hercegovini ne može se zamisliti bez franjevaca. Njihovanajšira zdravstvena djelatnost bila je u dekadentno doba turske vladavine, pa sve do Austro-Ugarske okupacije. Rad donosipregled djelovanja franjevaca i razvoj „franjevačke“ medicine u Bosni i Hercegovini.