KOMPLEMENTARNA MEDICINA U PSIHIJATRIJI (Zdravstveni glasnik, 2024)
Zvanična medicina posljednjih desetljeća u liječenje osoba s duševnim smetnjama počinje uvrštavati prirodne lijekove i duhovnu terapiju, a posljednjih godina sve se češće među liječnicima i zdravstvenim radnicima spominju alternativne i komplementarne metode u liječenju psihičkih poremećaja. Alternativna medicina podrazumijeva „ostale načine liječenja“ i mnogo je ispravniji izraz komplementarna koja daje nadopunu zvaničnoj medicini i koju je prihvatila Svjetska zdravstvena organizacija.Nakon velikog uspona farmaceutske industrije u drugoj polovini prošlog stoljeća i značajnog napretka u liječenju osoba s duševnim smetnjama dolazi period razočarenja i prihvaćanja činjenice da sintetski lijekovi nisu svemogući i da imaju ozbiljne i neugodne nuspojave. Zahvaljujući toj činjenici sve je veći interes za liječenje psihičkih poremećaja komplementarnim metodama.Važno je napomenuti da oni nisu zamjena za standardne metode liječenja niti se njihovom prikladnom primjenom umanjuje ozbiljnost pristupa liječenju psihijatrijskih oboljenja. Postoje brojni pacijenti koji odbijaju klasičnu terapiju i traže nešto od metoda komplementarne medicine. Zato je važno da liječnici i zdravstveni radnici imaju znanje iz komplementarne medicine koja je znanstveno utemeljena i savjetuju im njene metode u liječenju gdje god je to znanstveno opravdano.