PREVENCIJA I RANO OTKRIVANJE KARCINOMA DEBELOG CRIJEVA U VRIJEME PANDEMIJE COVID-19 (Zdravstveni glasnik, 2024)
UVOD: Visoki stupanj mortaliteta od karcinoma debelog crijeva ukazuje na važnost prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti. Pojava pandemije koronavirusne bolesti 2019 (engl. Coronavirus disease 2019, COVID-19) diljem svijeta predstavlja izazov za provedbu programa ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva.CILJ: Napraviti analizu studija koje su se bavile prevencijom i ranim otkrivanjem karcinoma debelog crijeva u vrijeme pandemije COVID-19.METODE: Korištenjem ključnih riječi provedena je elektronska pretraga u bazama podataka PubMed i Google znalac. U analizu su uključeni izvorni znanstveni, stručni i pregledni radovi napisani na hrvatskom i engleskom jeziku. Iz analize su isključene duplicirane studije i studije koje su se bavile prevencijom i ranim otkrivanjem karcinoma debelog crijeva u vremenu prije pojave pandemije COVID-19. REZULTATI: U Hrvatskoj su ove godine napravljene 15443 kolonoskopije dok je u istom razdoblju prošle godine napravljeno njih 22638. Odaziv na tjedne preglede kolonoskopijom u Sjedinjenim Američkim Državama je pao za 86 % u odnosu na prvo polugodište 2019. godine. Broj tjednih kolonoskopija u Velikoj Britaniji je pao za oko 12 %, dok je broj novootkrivenih karcinoma opao za oko 58 %. U Kini je zabilježen pad broja obavljenih kolonoskopija i povećanje broja otkrivenih karcinoma debelog crijeva u kasnijem stadiju. ZAKLJUČAK: Broj kolonoskopija i odaziva na programe ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva je pao u vrijeme pandemije COVID-19. Odgađanje ili otkazivanje preventivnih pregleda može dovesti do odgode liječenja i uspostavljanja dijagnoze u kasnijem stadiju bolesti.