VISOKOŠKOLSKE USTANOVE U PODRUČJU BIOMEDICINE I ZDRAVSTVA BOSNE I HERCEGOVINE: PREGLED PRAVNIH NORMI (Zdravstveni glasnik, 2024)
Područje obrazovanja, a samim time i područje visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini je u potpunoj nadležnosti deset županija u Federaciji Bosne i Hercegovine, entiteta Republika Srpska i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Okvirni zakon o visokom obrazovanja u Bosni i Hercegovini usvojen je u lipnju 2007. godine, a stupio je na snagu 15. kolovoza 2007. godine. Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovino kao ciljevi visokog obrazovanja postavljeni su: ustanovljavanje, razvoj, štićenje i prijenos znanje i sposobnosti kroz nastavu i znanstvenoistraživački rad, doprinos razvoju sposobnosti pojedinaca i društva, pružanje mogućnost građanima da, sukladno propisima, cijeloga života uživaju korist visokog obrazovanja. Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini utvrđena je podjela visokoškolskih ustanova na sveučilišta i visoke škole. Visokoškolske ustanove u području biomedicine i zdravstva djeluju u relativno slabo sređenom pravnom okviru. Nepostojanje jasno reguliranih pravnih normi dovodi do slabog funkcioniranja u području obrazovanja i istraživanja biomedicine i zdravstva.