ZAŠTITA KOŽE OD ULTRALJUBIČASTOG ZRAČENJA (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Nekontrolirano izlaganje ultraljubičastom zračenju uzrokuje opekline na koži, stoga se preporučuju proizvodi sazaštitnim faktorom koji štite kožu blokiranjem djelovanje sunčevih zraka i smanjenim rizikom nastanka prekanceroza ikarcinoma kože, te spriječavaju preuranjeno starenje kože.Cilj: Istražiti navike o učestalosti upotrebe proizvoda sa zaštitnim faktorom, dijelove kože na koje se proizvod aplicira ijačinu zaštitnog faktora koji se najčešće koristi.Metode i ispitanici: U istraživanje je bilo uključeno 50 ispitanika oba spola u dobi od 18 godina do 60 godina i više, koji suprilikom kupnje proizvoda pristali ispuniti ponuđeni anketni upitnik.Rezultati: Od ukupnog broja, 46% ispitanika je bilo muškog, a 54% bile su osobe ženskog spola. Razlika u učestalosti korištenjaproizvoda za zaštitu lica između spolova je statistički značajna, žene su češće koristile proizvode za zaštitu na liceza razliku od muškaraca. Također, žene češće nanose proizvode za zaštitu od sunca na ostalu kožu za razliku od muškaraca.Najučestaliji faktor za zaštitu lica koji su ispitanici koristili bio je SPF 30, koristilo ga je 32% ispitanika (37% žena i 26%muškaraca). Razlika u učestalosti korištenja SPF faktora za zaštitu ostalih dijelova kože između spolova je statistički značajnapa se može zaključiti da žene češće koriste SPF 30 za zaštitu ostalih dijelova kože za razliku od muškaraca kod kojih57% ispitanika nije znalo koji faktor koristi.Zaključak: Akutni i kronični učinci nekontroliranog izlaganja sunčevu zračenju mogu se smanjiti na prihvatljivu razinupravilnim ponašanjem i odgovarajućom zaštitom.