ZNAČAJKE I TRETMAN MALOLJETNIH EKSPERIMENTATORA O PSIHOAKTIVNIM TVARIMA U TERAPIJSKOJ ZAJEDNICI (Zdravstveni glasnik, 2024)
Maloljetnička delinkvencija upućuje na postojanje nepovoljnih socijalnih okolnosti u kojima djeca odrastaju što traži vrlokompleksnu intervenciju usmjerenu prema brojnim faktorima koji uzrokuju takvu pojavu. Zbog nedovoljne izgrađenosti iosjetljivosti u fazi odrastanja, razvoj mlade osobe može biti usmjeren u asocijalnom ili antisocijalnom pravcu, sve do kriminalnogoblika ponašanja. Maloljetni eksperimentator predstavlja osobu koja prije nego li počne uzimati sredstvo ovisnostiveć dugo nije zadovoljna svojim životom. Uzroci mogu biti različiti: od osamljenosti, zatvorenosti u sebe, nepostignutihciljeva, dosade, frustriranosti zbog razočarenja, neprihvaćenosti u društvu. Osim toga ljudi koji ulaze u svijet ovisnostiobično nemaju obitelj u pravom smislu riječi. Često nije lako prepoznati razliku između «normalnih», uobičajenih promjenau adolescenciji, kao što su promjene raspoloženja i prkošenje roditeljima i nastavnicima i znakova zlouporabe sredstavaovisnosti. Postoji niz znakova zlouporabe sredstava ovisnosti kod mladih, a najvažniji od njih je promjena, odnosnovažno je obratiti pažnju na bilo kakve značajne promjene u fizičkom izgledu, ličnosti, stavovima ili ponašanju. Terapijskezajednice tijekom zadnjih desetljeća pokušavaju dati odgovor na pojave i problematiku vezanu uz zlouporabu sredstavaovisnosti. Kod svih korisnika terapijske zajednice prisutni su problemi u ponašanju različitih oblika i intenziteta te određenistupanj odgojno-obrazovne zapuštenosti. Svrha terapijske zajednice je psihoterapijska i rehabilitacijska. Bez adekvatnepsihoterapije i socioterapije maloljetni korisnici bi postali učestali korisnici zdravstvenih službi.