LIČNOST I KARCINOM DEBELOG CRIJEVA (Zdravstveni glasnik, 2024)
Karcinom debelog crijeva jedna je od najučestalijih zloćudnih bolesti i jedan je od glavnih javno-zdravstvenih opterećenja u svijetu. Pojedina istraživanja ističu da su za nastanak karcinoma debelog crijeva uz navedene vanjske rizične čimbenike odgovorne i određene karakteristike ličnosti pojedinca te da emocionalnije osobe češće obolijevaju od karcinoma debelog crijeva. Mnoga istraživanja ukazuju na postojanje povezanosti između određenih dimenzija ličnosti s kvalitetom života i sposobnošću oporavka u oboljelih od karcinoma debelog crijeva. Uloga ličnosti kao prediktora za pojavnost karcinogene bolesti tema je kontroverze koja traje desetljećima. Rezultati pojedinih studija pokazuju da prisutnost negativnih karakteristika ličnosti utječe na lošiju kvalitetu života u osoba kojima je dijagnosticiran karcinom probavnog sustava. Pojedine studije ističu da karakteristike ličnosti imaju značajan utjecaj na razvoj i progresiju karcinoma debelog crijeva. Iako se ekstraverzija povezuje s boljom kvalitetom života u oboljelih od karcinoma debelog crijeva, u nekim je istraživanjima povezana s povećanim rizikom od razvoja malignih bolesti, vjerojatno kao rezultat veće sklonosti rizičnom ponašanju. Neuroticizam je definiran kao osobina ličnosti koja se najčešće povezuje sa simptomima ka što su umor, niža razina kvalitete života i depresija. Teorijska saznanja nalažu da karakteristike ličnosti imaju važnu ulogu u ishodu liječenja oboljelih od karcinoma debelog crijeva. Cilj ovog rada bio je istražiti dosadašnja saznanja o povezanosti karakteristika ličnosti s kvalitetom života i sposobnošću oporavka u osoba oboljelih od karcinoma debelog crijeva.