POJAVNOST UPORABE PSIHOAKTIVNIH TVARI UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA U ŽUPANJI (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Uporaba psihoaktivnih tvari je ozbiljan i težak problem u mnogim zemljama svijeta, te poprima epidemijske razmjere, posebno u populaciji mladih. Poremećaji uzrokovani uporabom psihoaktivnih tvari obuhvaćaju širok spektar poremećaja. Stručnjaci sve teže prate moguće posljedice koje droge mogu izazvati u ljudskom organizmu.Cilj: Ispitati pojavnost uporabe psihoaktivnih tvari učenika srednjih škola u Županji.Ispitanici i metode: Provedeno je presječno istraživanje tijekom svibnja 2023. godine. Prvu skupinu ispitanika tvorilo je 115 učenika trećeg i četvrtog razreda Gimnazije Županja, dok je drugu skupinu tvorilo 100 učenika trećeg i četvrtog razreda Srednje strukovne škole Županja. Instrument istraživanja bio je standardizirani međunarodno usuglašeni upitnik „Europsko istraživanje u školama o pušenju, pijenju i uzimanju droga među učenicima“ (engl. European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs – ESPAD).Rezultati: Statistički značajno veći broj ispitanika nikada nije koristilo cigarete, alkoholna pića, ljepila i druga otapala. Ispitanici Srednje strukovne škole su u većem omjeru svakodnevno koristili cigarete, dok su gimnazijalci započinjali pušiti u starijoj dobi. Gimnazijalci su u zadnjih 12 mjeseci u većem postotku koristili ljepila i druga otapala od učenika Srednje strukovne škole. Gimnazijalci su u višem omjeru „drogu“ probali zbog znatiželje.Zaključak: Pojavnost uporabe psihoaktivnih tvari u srednjoškolske mladeži Županje je na zadovoljavajuće niskoj razini.