POVEZANOST RODITELJSKIH PONAŠANJA I ODGOJA DJECE VIŠIH RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Uloge oca i majke teže ravnopravnosti u odgojnom djelovanju. Međutim, iste su različite u pogledu roditeljskih ponašanja o kojima se raspravlja u ovom radu, na okolnosti intruzivnog ponašanja kao i u odnosu na stručnu spremu gdje su utvrđivane razlike u njihovom induktivnom rezoniranju.Cilj: Ispitati povezanost roditeljskih ponašanja i odgoja djece viših razreda osnovne škole.Metoda: Istraživanje je provedeno u Osnovnoj školi Kamen-Šine, Split, Republika Hrvatska. U istraživanju su sudjelovala 102 ispitanika-roditelja, od čega je 16,7% očeva i 82,4% majki, dok se jedna osoba nije izjasnila po pitanju spola. Instrument korišten za potrebe istraživanja bio je Upitnik roditeljskog ponašanja URP29 (Keresteš, 2012).Rezultati: Istraživanje je pokazalo kako je utvrđena statistički značajna razlika u intruzivnosti između očeva i majki. Majke pokazuju značajno više intruzivnog ponašanja u odnosu na očeve ali s druge strane nije utvrđena statistički značajna razlika u kažnjavanju obzirom na spol roditelja. Nije utvrđena statistički značajna razlika u toplini, autonomiji te roditeljskom znanju obzirom na stupanj obrazovanja, dok je utvrđena statistički značajna razlika u induktivnom rezoniranju s obzirom na stupanj obrazovanja. Roditelji sa srednjom stručnom spremom pokazuju znatno više induktivnog rezoniranja u odnosu na roditelje s višom stručnom spremom. Između ostalih skupina nije pronađena statistički značajna razlika. Zaključak: Majke imaju veću kontrolu ponašanja, te nametanja istog, a očevi više popuštaju u odgoju svoje djece. Roditelji sa srednjom stručnom spremom pružaju djeci veću podršku i mogućnost izbora. Roditeljski odgoj koji obiluje brigom i ljubavlju omogućiti će zdrav razvoj djece.