ČIMBENICI STRESA MEDICINSKIH SESTARA U COVID ODJELIMA (Zdravstveni glasnik, 2024)
Cilj: Definirati stresore koji na radnom mjestu u COVID jedinicama intenzivne skrbi i COVID odjelima uzrokuju najvišu razinu stresa kod medicinskih sestara/tehničara i usporediti stresore između navedenih odjela.Metode: Za potrebe istraživanja korišten je validiran upitnik o stresorima na radnom mjestu bolničkih zdravstvenih djelatnika. Upitnici su podijeljeni na 194 medicinske sestre / tehničare koji rade na COVID odjelima. Upitnik se sastoji od 3 dijela; u prvom dijelu su demografski podaci ispitanika, drugi dio upitnika sastoji se od 34 pitanja koja opisuju pojedine čimbenike stresa te su ponuđeni odgovori na skali Likertovog tipa i zadnji dio upitnika sastoji se od 3 pitanja otvorenog tipa na koje ispitanici mogu nadopisati stresore kojima su izloženi, a koji nisu prethodno spomenuti.Rezultati: Utvrđene su razlike u razini obrazovanja obzirom na duljinu rada s COVID bolesnicima, u COVID odjelu su duže radile medicinske sestre/tehničari više razine obrazovanja, P=0.043. Nisu utvrđene razlike u jačini stresa između medicinskih sestara/tehničara koje rade u COVID odjelu u odnosu u COVID JIL, P=0.181. Među čimbenicima koji uzrokuju najvišu razinu stresa su: preopterećenost poslom, neadekvatna osobna primanja, nedostatan broj djelatnika i svakodnevne nepredvidive i neplanirane situacije.Zaključak: Naši rezultati pokazuju da nema razlike u razini stresa između sestara koje rade u COVID odjelima u usporedbi s medicinskim sestrama koje rade u COVID JIL-u. Zbog visoke prevalencije stresa među medicinskim sestrama koje rade s COVID bolesnicima potrebno je pratiti simptome sagorijevanja i pružiti podršku na radnom mjestu. Prema rezultatima našeg istraživanja, postoji potreba za optimizacijom radnih uvjeta i ulaganjem napora u cilju smanjenja radnog opterećenja.