UTJECAJ PANDEMIJE COVID-19 NA REDOVNU IMUNIZACIJU DJECE U DOMU ZDRAVLJA MOSTAR (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: U Programu redovne imunizacije u Federaciji Bosni i Hercegovini dostupna su cjepiva za zaštitu od 10 zaraznih bolesti. Navedena cjepiva svake godine spašavaju živote do 3 milijuna ljudi diljem svijeta. Najnovije izvješće Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine o redovnoj imunizaciji provedenoj tokom 2020.godine pokazuje kako je stopa procijepljenosti djece za vrijeme pandemije koronavirusne bolesti 2019 (COVID-19) redovnim cjepivima smanjena u odnosu na ranije godine. Takva situacija u zdravstvenom sustavu dovodi do potencijalnog rizika od izbijanja epidemija zaraznim bolestima koje se preveniraju cijepljenjem.Cilj: Ispitati utjecaj pandemije COVID-19 na redovnu imunizaciju djece u Domu zdravlja Mostar.Materijali i metode: Provedeno je retrospektivno presječno epidemiološko istraživanje. Korišteni su podaci o redovnoj imunizaciji djece iz Doma zdravlja Mostar, Hercegovačko-neretvanske županije u Federaciji Bosne i Hercegovine iz 2017., 2018., 2021. i 2022. godine.Rezultati: Dobivena je statistički značajna razlika u procijepljenost cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole tijekom razdoblja od četiri godine. Značajno je veća procijepljenost navedenim cjepivima bila u 2017. i 2018. nego u 2021. i 2022. godini.Zaključak: Pokazalo se da je pandemija COVID-19 utjecala na redovnu imunizaciju djece u Domu zdravlja Mostar.