PROMJENE KONCENTRACIJA TSH, FT3 I FT4 KOD PACIJENATA SA HIPERTIREOZOM (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Poremećaji lučenja hormona štitnjače mogu biti hipertireoza (snižene razine TSH i povišene razine FT3 i FT4) i subklinička hipertireoza (snižena koncentracija TSH uz normalan FT3 i FT4).Cilj: istražiti koncentracije hormona štitnjače (TSH, FT3 i FT4) kod pacijenata sa hipertireozom ili subkliničkom hipertireozom liječenih u Plavoj Klinici u Tuzli.Materijali i metode: Istraživanjem je obuhvaćeno 120 bolesnika podijeljenih u tri skupine kontrolnu skupinu, skupinu s ispitanicima koji imaju hipertireozu i skupinu bolesnika sa subkliničkom hipertireozom. Analizirana je koncentracija hormona TSH, FT3 i FT4. Određivanje je izvršeno na analizatoru IMMULITE 1 Siemens, a određivanje parametara je urađeno sa imunokemijskom metodom.Rezultati: Rezultati su pokazali za TSH je postojanje značajnih statističkih razlika između kontrolne skupine i skupine s hipertireozom (p