ZNANJE, STAV I PRAKSA CIJEPLJENJA PROTIV INFLUENCE MEĐU STUDENTIMA MEDICINSKOG FAKULTETA SVEUČILIŠTA U MOSTARU (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Influenca je akutna, infektivna bolest dišnog sustava čovjeka uzrokovana virusima influence. Budući da se radi o cijepno-preventabilnoj bolesti, studenti medicine kao budući zdravstveni radnici trebali bi se uključiti u programe promicanja važnosti cijepljenja protiv influence.Cilj: Usporediti znanje, stavove i praksu cijepljenja protiv influence među studentima prve i šeste godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.Ispitanici i metode: Istraživanje je obuhvatilo ukupno 81 studenta Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Podaci su prikupljeni pomoću upitnika. Prvi dio upitnika sadrži opće demografske podatke ispitanika, a drugi dio sadrži dvadeset pitanja s ponuđenim odgovorima o poznavanju, stavu i praksi cijepljenja protiv influence.Rezultati: Studenti šeste godine pokazali su veće znanje o kontraindikacijama za cijepljenje. Obje skupine studenata pokazale su uglavnom pozitivne stavove o cijepljenju, Nijedan ispitani učenik nije cijepljen protiv influence, a mnogi od njih obrazlažu da influence nije ozbiljna bolest.Zaključak: Unatoč dobrom poznavanju i uglavnom pozitivnim stavovima o cijepljenju protiv influence, niti jedan student koji je sudjelovao u istraživanju nije bio cijepljen protiv iste. Stoga bi bilo korisno da se studenti medicine dodatno informiraju o važnosti prevencije bolesti jer oni predstavljaju važan dio buduće radne snage u zdravstvenom sustavu koja će utjecati na globalne stavove o cijepljenju.