PERSONALIZIRANA ZDRAVSTVENA NJEGA KAO POKAZATELJ REZILIJENCIJE PACIJENTA (Zdravstveni glasnik, 2024)
Personalizirana zdravstvena njega, prilagođena individualnim karakteristikama, dobila je značaj u modernim zdravstvenim sustavima. Ovaj opsežni pregled istražuje različite aspekte personalizirane zdravstvene njege i njen utjecaj na rezilijencija pacijenata. Uključuje sintezu literature iz više disciplina, uključujući genetiku, psihologiju, ishranu i čimbenike okoliša. Analizira ulogu personalizirane zdravstvene njege u poboljšanju rezilijencije pacijenata, uzimajući u obzir genetsku predispoziciju, psihološke aspekte, ishranu, utjecaje okoliša, individualizirane planove liječenja, ishode liječenja, izazove i buduće smjernice za održanje personaliziranog pristupa kao pokazatelja rezilijencije bolesnika. Genetska analiza ključna je za prepoznavanje predispozicija pacijenata i donošenje personaliziranih odluka o liječenju. Psihološki čimbenici značajno utječu na otpornost bolesnika, s terapijskim pristupima prilagodljivim za poboljšanje psihičke otpornosti. Personalizirane prehrambene preporuke, temeljene na potrebama i genetskim čimbenicima, poboljšavaju opće zdravlje. Čimbenici okoliša, poput kvalitete zraka i stresa, utječu na dobrobit pacijenata, a personalizirana skrb uključuje praćenje i smanjenje tih rizika. Integracija u individualizirane planove liječenja dovodi do poboljšanih ishoda i kvalitete života. Primjeri iz stvarnog svijeta potvrđuju učinkovitost personalizirane zdravstvene skrbi u jačanju otpornosti pacijenata.Personalizirana zdravstvena njegaigra ključnu ulogu u poboljšanju rezilijencije pacijenata. Nudi prilagođene planove liječenja koji se bave individualnim karakteristikama, što rezultira poboljšanim ishodima liječenja i kvalitetom života.