MOTIVACIJA HRVATSKIH ZDRASTVENIH DJELATNIKA ZA ODLAZAK U INOZEMSTVO (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, medicinske sestre mogle su se u Njemačkoj zaposliti na temelju sporazuma između Njemačke savezne agencije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Nakon pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji 2015. godine, tržište rada postalo je pristupačnije i otvorenije.Cilj: Istražiti motivaciju hrvatskih zdravstvenih djelatnika za odlazak u inozemstvo.Ispitanici i metode: Studija je provedena pomoću ankete koja se sastoji od 29 pitanja i u kojoj je sudjelovalo ukupno 102 ispitanika, a u svrhu istraživanja provedena su i tri intervjua.Rezultati: Rezultati istraživanja pokazali su da polaznici pohađaju prekvalifikaciju kako bi u inozemstvu osigurali bolju budućnost svojoj djeci (38,1 %), kako bi pronašli dobar, stalan i bolje plaćen posao (23,5 %) i priskrbili dostojanstvenu mirovinu (63,7 %). Kao glavni razlog iseljavanja, ispitanici navode korupciju i nepravdu (65,7 %), neuređenost države (59,8 %), dok najveći problem vide u napuštanju obitelji (20,6 %). Krajem 2019. godine Republiku Hrvatsku je napustilo 1438 medicinskih sestara, uglavnom zbog loših radnih uvjeta i nezadovoljstva materijalnim uvjetima rada u Republici Hrvatskoj. Taj trend obuhvatio je i druge zdravstvene djelatnike.Zaključak: Glavni čimbenik iseljavanja zdravstvenih djelatnika jest političko ustrojstvo države koje se očituje korupcijom i nepravdom, klijentelizmom, političkom pripadnosti te se zamjenjuje čovjekovo znanje, sposobnost, vještina, vrijednost i dostojanstvo.