PROCJENA TROŠKOVA KOMPJUTERIZIRANE RADIOGRAFIJE PREMA KONVENCIONALNOJ RADIOGRAFIJI (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Ekspanzijom razvoja računalne opreme i usavršavanjem softverskih sučelja dolazi i do naglog razvoja radiologije bez filma, kroz sustave računalne radiografije. Sustav računalne radiografije omogućio je poboljšanje kvalitete radiološke slike, a time i točniju i bržu dijagnozu.Cilj: Procijeniti troškove računalne radiografije u usporedbi s konvencionalnom radiografijom.Materijali i metode: U analizi su korišteni podaci o troškovima radioloških materijala i postojećih radioloških informacijskih sustava iz planova i potpisanih ugovora za 2019. i 2022. godinu u Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" Nova Bila.Rezultati: Troškovi konvencionalne radiologije iznimno su visoki, uključujući nabavu rendgenskih filmova, kemikalija za obradu i održavanje opreme. Analiza uspoređuje broj postupaka i prikazanih troškova za bolnicu.Zaključak: Računalna radiografija isplativija je od konvencionalne radiografije zbog fosfornih ploča za višekratnu upotrebu i smanjenih troškova kemikalija i filma.