SINDROM SAGORIJEVANJA MEDICINSKIH SESTARA/TEHNIČARA U PANDEMIJI COVID-19 U SVEUČILIŠNOJ KLINIČKOJ BOLNICI MOSTAR (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Sindrom sagorijevanja proizlazi iz kroničnog stresa na poslu uz neučinkovito suočavanje sa stresom. Medicinski radnici pripadaju zanimanjima koja imaju najveće postotke sindroma sagorijevanja, što je dodatno povećano krizom koju je izazvala pandemija COVID19. Cilj: Prepoznati simptome i čimbenike rizika za razvoj sindroma sagorijevanja kod medicinskih sestara/tehničara tijekom pandemije COVID-19.Ispitanici i metode: Provedeno je prospektivno istraživanje s anketom za simptome i čimbenike rizika za razvoj sindroma sagorijevanja među medicinskim sestrama/tehničarima Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar na COVID odjelima, tijekom pandemije COVID19, u srpnju i kolovozu 2021. godine. Korišten je anketni upitnik namjenski sačinjen za ovo istraživanje, a analiza podataka izvršena je u SPSS programu.Rezultati: Sve medicinski sestre i tehničari su tijekom rada na COVID odjelima osjećali umor, bili su zabrinuti da ne zaraze članove svoje obitelji, a velika većina je imala izraženu glavobolju te su bili razdražljivi. Većina ispitanika imala je zahtjevno radno vrijeme, bili su pretrpani poslom i nedovoljno informirani o ovoj novoj bolesti. Ipak, većina medicinskih sestara/tehničara nije pokazivala ozbiljne simptome poput anksioznosti, koncentracijskih problema, visokog krvnog tlaka, emocionalne iscrpljenosti, depresije ili suicidalnih misli. Gotovo svi su doživljavali osjećaj pripadnosti timu i dobru međusobnu komunikaciju.Zaključak: Istraživanje ukazuje na značajan rizik od sindroma sagorijevanja među medicinskim sestrama i tehničarima u SKB Mostar tijekom rada s COVID-19 pacijentima. Stoga je vrlo važno na vrijeme prepoznati razvoj ovog sindroma, te razviti strategiju prevencije, liječenja i rehabilitacije tih osoba.