ZDRAVSTVENA PISMENOST MIGRANATA I IZBJEGLICA U ZEMLJAMA TRANZICIJE - BOSNA I HERCEGOVINA (Zdravstveni glasnik, 2024)
Uvod: Bosna i Hercegovina je zemlja koja leži u zapadnom dijelu Balkanskog poluotoka. Graniči s Hrvatskom na sjeveru, jugu i zapadu, te Srbijom i Crnom Gorom na istoku. Provedeno je istraživanje u BiH, točnije na području Unsko sanske županije unutar kampova.Cilj: Glavni cilj istraživanja bio je istražiti razinu zdravstvene pismenosti migranata i izbjeglica u zemljama tranzicije s osvrtom na Bosnu i Hercegovinu.Ispitanici i metode: Istraživanje se provelo među migrantima i izbjeglicama u BiH, unutar prihvatnih centara Borići i Lipa na području Unsko sanske županije tijekom lipnja 2022. godine. Kriteriji uključenja su status migranta ili izbjeglice u trenutku provedbe istraživanja. Kao instrument istraživanja je korišten anketni upitnik pripremljen na temelju literature te dostupni upitnici kojima se obrađuje slična tematika. Istraživanje je provedeno u BiH među 120 odraslih izbjeglica i migranata koji govore arapski, farsi, bosanski, engleski i urdu jezik, a na navedene jezike je preveden anketni upitnik.Rezultati: Ovo istraživanje pokazuje da razina zdravstvene pismenosti kod migranata i izbjeglica ne ovisi o razini obrazovanja. Nadalje, ne postoji značajna razlika između više i niže obrazovanih u razumijevanju uputa liječnika. Podatci do kojih smo došli kroz dobivene rezultate ne dokazuju da zdravstvena pismenost varira od zemlje porijekla do zemlje tranzicije. Ovo istraživanje ima ograničen broj uzorka tako da se čitanje nalaza ovog uzorka treba pažljivo pristupiti.Zaključak: Statistički nema značajne razlike između ove dvije skupine, što nam daje zaključak da se razina zdravstvene pismenosti ne mijenja na putu od zemlje porijekla do zemlje tranzita. Ovo istraživanje ima veliki značaj kako za zemlje odredišta ispitanika, tako i za zemlje tranzita, budući da su migranti i izbjeglice dio javnog zdravstva države u kojoj se nalaze. Sukladno promjenama unutar zemalja tranzicije iz kojih dolaze izbjeglice i migranti, potrebno je provesti više sličnih studija kako bi se dobila sveobuhvatna slika zdravstvene pismenosti.