PRIJEVOD, MEĐUKULTURALNA PRILAGODBA I EVALUACIJA PSIHOMETRIJSKIH SVOJSTAVA BOSANSKOHERCEGOVAČKE VERZIJE UPITNIKA ZA PROCJENU ISHODA STOPALA I GLEŽNJA KOD PACIJENATA S UGANUĆEM GLEŽNJA; STUDIJA PRESJEKA (Zdravstveni glasnik, 2025)
Cilj: Prilagoditi i potvrditi bosanskohercegovačku verziju upitnika procjene ishoda stopala i gležnja (FAOS) kod pacijenata s uganućem gležnja.Metode: Uključeno je ukupno 55 bolesnika s uganućem gležnja. Procijenjene su četiri psihometrijske mjere: konstruktivna valjanost (korelacija FAOS-a i upitnika o zdravlju – SF12), sadržajna valjanost (pacijentova percepcija važnosti FAOS pitanja), pouzdanost (test-retest i unutarnja dosljednost, Bland-Altmanova analiza) i odgovornost (nakon intervencije fizioterapije).Rezultati: Utvrđena je zadovoljavajuća konstruktivna valjanost; sve podljestvice FAOS bile su u umjerenoj korelaciji (r > 0,3) s komponentama fizičkog i mentalnog zdravlja SF-12 (r > 0,30). Također, sve FAOS podljestvice pokazale su izvrsnu pouzdanost (vrijednosti koeficijenta međuklasne korelacije (ICC) >0,90; Cronbachove alfa vrijednosti ≥0,98).Zaključak: BiH verzija FAOS-a je pouzdan i validan instrument za procjenu ishoda kod pacijenata sa uganućem gležnja. Izvrsna pouzdanost i konstruktivna valjanost čine ga prikladnim za znanstvene i kliničke svrhe.