POVEZANOST STUPNJA OBRAZOVANJA PRIMALJA I MEDICINSKIH SESTARA S MIŠLJENJEM O PRIMJENI PRIMALJSKE / SESTRINSKE DOKUMENTACIJE (Zdravstveni glasnik, 2025)
Uvod: Sestrinska dokumentacija predstavlja skup dokumenata koje medicinska sestra ispunjava ili u njih zapisuje podatke o svojim postupcima tijekom cjelokupnog procesa skrbi, sa svrhom sustavnog praćenja stanja pojedinca, obitelji i zajednice, planiranja, vrednovanja i kontrole učinjenoga. Medicinske sestre / tehničari i primalje postaju svjesniji potrebe za dokumentiranjem jer ono predstavlja postojanost i sigurnost na putu razvoja profila stručnih zvanja u priznate profesije.Cilj: utvrditi postojanje povezanosti stupnja obrazovanja medicinskih sestara / primalja s mišljenjem o primjeni postojeće dokumentacije.Ispitanici i metode: Presječno istraživanje se provelo početkom 2024. godine u Županijskoj bolnici „Dr. Fra Mihovil Sučić“ Livno, Domu zdravlja Livno, Domu zdravlja Tomislavgrad i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Istraživanje je provedeno na uzorku od 80 sudionika. Korišten je anketni upitnik preuzet od autorice rada „Stavovi medicinskih sestara i primalja o elektroničkoj sestrinskoj dokumentaciji u perinatološkoj praksi Car D., čije je korištenje zatraženo i dobivena.Rezultati: Nije nađena značajna razlika u mišljenju oko primjene postojeće dokumentacije u sestrinstvu i primaljstvu obzirom na stupanj obrazovanja. Medicinske sestre / tehničari i primalje sa bakalaureatom smatraju da sestrinsku dokumentaciju bolje vode medicinske sestre / tehničari i  primalje sa višim stupnjem obrazovanja, te da medicinske sestre / tehničari i primalje sa srednjoškolskim obrazovanjem pridaju premalo važnosti sestrinskoj dokumentaciji.Zaključak: Zdravstveni djelatnici smatraju sestrinsku i primaljsku dokumentaciju značajnom za cjelokupnu skrb. Nema značajne razlike u mišljenju oko primjene postojeće dokumentacije u sestrinstvu i primaljstvu obzirom na stupanj obrazovanja.