UČESTALOST OBOLIJEVANJA OD HEPATITISA B U DESETOGODIŠNJEM RAZDOBLJU U HERCEGOVAČKO NERETVANSKOJ I SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI (Zdravstveni glasnik, 2025)
Uvod: Virusni hepatitis B je akutna, ali i kronična bolest jetre prouzročena virusom hepatitisa B (HBV), koja je i dalje javnozdravstveni problem, unatoč učinkovitom cjepivu i antivirusnim lijekovima koji mogu zaustaviti replikaciju virusa. Cilj istraživanja je prikupiti, statistički obraditi i usporediti podatke o dobi, spolu i broju oboljelih od hepatitisa B u Hercegovačko-neretvanskoj (HNŽ) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (SDŽ). Ispitanici i postupci: U retrospektivnoj studiji prikupljeni su podaci o broju stanovnika kao i broju registriranih bolesnika s hepatitisom B na područjima ovih dvaju županija, te demografski podatci oboljelih (dob, spol) kroz vremensko razdoblje od 01.01.2014. do 31.12.2024. godine. Rezultati: U HNŽ u ispitivanom razdoblju registrirano je 11 osoba s hepatitisom B, gotovo podjednak broj žena i muškaraca, a oboljeli muškarci su u prosjeku bili značajno mlađi od žena (p