CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE U DOMU ZDRAVLJA SPLITSKO DALMATINSKE ŽUPANIJE, ISPOSTAVA VRGORAC (Zdravstveni glasnik, 2025)
Uvod: Osobe starije od 65 godina imaju najveću stopu smrtnosti od infekcija donjih dišnih putova uzrokovanih gripom.  Osobe koje žive s pacijentima iz rizičnih skupina ili se o njima brinu, poput zdravstvenih djelatnika, trebaju se cijepiti. Niske stope cijepljenja protiv gripe među određenim rizičnim skupinama pridonose teretu bolesti i ostaju veliki javnozdravstveni izazov. Pandemija koronavirusne bolesti 2019 (COVID-19) značajno je utjecala na sezonsku gripu.Cilj: Istražiti cjepni obuhvat protiv gripe odraslih osoba u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, Ispostava Vrgorac.Materijali i metode: Provedena je retrospektivna analiza. Podaci o cijepljenju prikupljeni su iz elektronske baze podataka o cijepljenju. Analizirani su podaci o procijepljenosti odraslih osoba protiv gripe od 01. siječnja 2019. do 31. prosinca 2024. godine u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, Ispostava Vrgorac. U analizu su uključene sljedeće varijable: cjepni obuhvat po godinama, kategorija ispitanika (stariji od 65, kronični bolesnik, zdravstveni djelatnik, ostalo) i spol ispitanika.Rezultati: Potrošeno je ukupno 2090 doza cjepiva protiv gripe za odrasle osobe. Najviše doza cjepiva potrošeno je 2020. godine, 512 doza, a najmanje doza cjepiva potrošeno je u zadnje dvije godine, 257 odnosno 296 (p