UČINCI TJELESNOG VJEŽBANJA NA BOL, MOTORIČKE SPOSOBNOSTI I KVALITETU ŽIVOTA KOD STARIJE ŽENE S KRONIČNOM BOLI: PRIKAZ SLUČAJA (Zdravstveni glasnik, 2025)
Uvod: Tjelesna aktivnost ima potencijal poboljšati tjelesno i mentalno zdravlje starijih osoba, smanjujući rizik od bolova u zglobovima i invaliditeta. Prethodna istraživanja sugeriraju da redovito vježbanje jačanja mišića može poboljšati kvalitetu života, no kronična bol ostaje izazov koji negativno utječe na svakodnevne aktivnosti i socijalnu participaciju. Zbog važnosti održavanja tjelesne kondicije u starijoj dobi, preporučuju se prilagođeni programi tjelesne aktivnosti.Cilj: Procijeniti utjecaj šest tretmana tjelesne aktivnosti na bol, motoričke sposobnosti i kvalitetu života starije žene s kroničnom boli u zglobu kuka i koljena.Prikaz slučaja: Sudionica, starija žena od 74 godine, prijavila je kroničnu bol u kuku i koljenu. Tjelesna procjena uključivala je Senior Fitness Test, Barthelov indeks, NRS skalu boli, vitalne znakove i analizu sastava tijela. Nakon četiri tjedna terapije koja je obuhvaćala vježbe snage, istezanja i izdržljivosti, nije zabilježeno značajno poboljšanje pokretljivosti, ali su vitalni znakovi ostali stabilni. Intenzitet boli u zglobovima se nije smanjio.Zaključak: Rezultati pokazuju da tjelesna aktivnost može imati selektivne učinke na različite aspekte zdravlja kod starijih osoba, ali za značajnije rezultate potrebna je kombinacija s drugim terapijama. Daljnja istraživanja s većim uzorcima i dužim trajanjem tretmana su potrebna kako bi se bolje razumjeli učinci tjelesne aktivnosti.