POSTTRAUMATSKI SINDROM OGORČENOSTI U OBOLJELIH OD POSTTRAUMATSKOG STRESNOG POREMEĆAJA (Zdravstveni glasnik, 2025)
Uvod: Posttraumatski sindrom ogorčenosti je patološka reakcija na drastične životne događaje i nema tendenciju prestanka. On se relativno često pojavljuje i u oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Cilj: Istražiti posttraumatski sindrom ogorčenosti u oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja. Ispitanici i metode:  Provedena je presječna studija na uzorku od 200 ispitanika koji su bili sudionici proteklog rata. Istraživačka skupina sastoji se od 100 ispitanika koji su sudjelovali u ratu i imaju dijagnozu PTSP-a, a kontrolna skupina sastoji se od 100 zdravih dragovoljaca, koji su bili u ratu ali nemaju od ranije postavljenu dijagnozu PTSP-a. U istraživanju su korišteni sociodemografski upitnik, samoocjenjujući upitnik posttraumatskog sindroma ogorčenosti i klinički upitnik za posttraumatski stresni poremećaj. Rezultati: Ispitanici s PTSP-om pokazuju statistički značajno veću razinu posttraumatskog sindroma ogorčenosti u odnosu na ispitanike bez PTSP-a. Između skupina koje su aktivno i pasivno sudjelovale u ratu, između spolova, te između skupina s trenutnim PTSP i životnim PTSP nemastatistički značajnih razlika. Zaključak: Ispitanici s PTSP-om pokazuju statistički značajno veću razinu posttraumatskog sindroma ogorčenosti u odnosu na ispitanike bez PTSP-a.