DUŠEVNO ZDRAVLJE U OBOLJELIH OD UPALNIH BOLESTI CRIJEVA (Zdravstveni glasnik, 2025)
Uvod: Upalne bolesti crijeva (IBD, engl. inflammatory bowel diseases) predstavljaju idiopatske,kronične upalne poremećaje koji karakteriziraju nepredvidiv tijek. Ispitanici i metode: Presječna studija provedena je među ispitanicima oboljelima od Crohnove bolesti. Uključenesu bile dvije skupine: ispitna i kontrolna. Ispitnu skupinu činilo je 100 bolesnika oboljelih od Crohnove bolesti, od kojih je 50 bilo na biološkoj terapiji, a 50 izvan biološke terapije, svi liječeni na Kliničkom odjelu za gastroenterologiju SKB-a Mostar. Ispitanici su ispunili instrumenate prilagođenih za istraživanje: sociodemografski upitnik, Symptom Checklist 90 (SCL-90). Rezultati: U skupini zdravih ispitanika bilo je značajno više žena i oni su češće imali viši stupanj obrazovanja, dok su u većem postotku živjeli s roditeljima. Ispitanici iz skupine bolesnika su postizali značajno više rezultate u nekoliko domena psihopatoloških simptoma prema SCL-90 upitniku, uključujući opsesivno-kompulzivne simptome (p=0,022), depresivnost (p=0,036), anksioznost (p=0,027), psihotična obilježja (p=0,023), indeks pozitivnih simptoma stresa (PSDI) (p=0,043), indeks ukupnih teškoća (GSI) (p=0,040) i ukupne pozitivne simptome (PST) (p=0,033). Zaključak: Ove razlike ukazuju na viši stupanj psihopatoloških simptoma kod bolesnih ispitanika u odnosu na zdrave. važnost uzimanja u obzir mentalnog zdravlja pacijenata s kroničnim bolestima, jer njihovo zdravstveno stanje može biti povezano s povećanom učestalošću psihičkih problema. Ovi nalazi su u skladu s istraživanjima koja naglašavaju povezanost između mentalnog zdravlja i aktivne bolesti, što sugerira potrebu za holističkim pristupom u dijagnosticiranju i liječenju IBD-a.