NAPREDAK I KLINIČKE IMPLIKACIJE IN VITRO ZRENJA OOCITA U ASISTIRANIM REPRODUKTIVNIM TEHNOLOGIJAMA: SVEOBUHVATAN PREGLED PROTOKOLA, PRIMJENA I BUDUĆIH PERSPEKTIVA (Zdravstveni glasnik, 2025)
In vitro maturacija (IVM) pojavila se kao obećavajuća alternativa konvencionalnoj in vitro oplodnji (IVF), naročito za pacijentice sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) i one koje zahtevaju očuvanje plodnosti, poput pacijenata sa rakom. Za razliku od tradicionalnog IVF-a, IVM ne zavisi od intenzivne stimulacije jajnika, čime se smanjuje rizik od sindroma hiperstimulisanja jajnika (OHSS) i nudi pacijentima pristupačniji metod sa manjim brojem injekcija i procedura. Ovaj narativni pregled procenjuje nedavne napretke u IVM-u, fokusirajući se na različite protokole, uključujući standardni, bifazni i hCG-primed IVM, zajedno sa njihovim prednostima i izazovima. Dodatno, pregled razmatra kliničku primjenu, etičke aspekte i ekonomske faktore, naglašavajući potencijal IVM-a za poboljšanje ishoda za pacijenate uz minimiziranje opterećenja liječenjem. Uprkos izazovima kao što su niže stope zrelosti jajnih ćelija i varijabilan uspijeh kod pacijentica sa smanjenim odgovorom na stimulaciju, IVM je pokazao obećavajuće rezultate za specifične populacije pacijenata, uključujući one sa defektima zrelosti jajnih ćelija, rezistentnim sindromom jajnika (ROS) i one sa rizikom od OHSS-a. Iako je klinička primjena još uvek ograničena, buduća istraživanja usmjerena na poboljšanje protokola, poboljšanje oporavka jajnih ćelija i proširenje indikacija za IVM mogli bi dodatno integrisati ovu tehniku u asistirane reproduktivne tehnologije (ART), čineći je ključnim alatom za očuvanje plodnosti i optimizaciju ART-a.