ZADOVOLJSTVO ŽIVOTOM I DUŠEVNO ZDRAVLJE PROFESIONALNIH SPORTAŠA (Zdravstveni glasnik, 2023)
Uvod: Postoje brojna istraživanja u svijetu koje govore o pozitivnom učinku sporta na zadovoljstvo životom i duševno zdravlje čovjeka, a poglavito profesionalnih sportaša. Cilj istraživanja: Ispitati zadovoljstvo životom i duševno zdravlje profesionalnih sportaša. Ispitanici i metode: Uzorak ispitanika obuhvatio je profesionalne sportašice Hrvatskog ženskog rukometnog kluba Zrinjski iz Mostara i profesionalne sportaše Hrvatskog košarkaškog kluba Široki iz Širokog Brijega Za realizaciju postavljenih ciljeva koristili su se sljedeći instrumenti: Upitnik općih sociodemografskih podataka, osobne izrade, namjenski sačinjen za ovo istraživanje, Skala zadovoljstva životom (SZŽ) i Upitnik za samoprocjenu SCL - 90 (Symptom Check List 90.) Rezultati: Profesionalni sportaši su bili statistički nižeg obrazovanja, u manjem postotku su pušili i pili alkoholna pića. Žene su bile u statistički značajno višem postotku obrazovanije od muškaraca. Profesionalni sportaši su postizali statistički značajno niže rezultate na skalama somatizacije, opsesivno - kompulzivnih simptoma, depresivnosti, anksioznosti, fobije, psihotičnih obilježja, nespecifičnih simptoma, indeksu pozitivnih simptoma stresa (PSDI) , indeksu ukupnih teškoća (GSI), a značajno više rezultate na SZŽ skali. Profesionalni sportaši ženskog spola postizali su statistički značajno više rezultate na skalama interpersonalne vulnerabilnosti, anksioznosti i fobije Zaključak: Profesionalni sportaši pokazali su značajno manje psihičkih simptoma i veće zadovoljstvo životom u odnosu na studente Fakulteta zdravstvenih studija u Mostaru koji se ne bave profesionalnim sportom.