ODNOS I RAZLIKE IZMEĐU TEMELJNIH KLINIČKIH I TUMORSKIH PARAMETARA INVAZIVNOG DUKTALNOG I INVAZIVNOG LOBULARNOG KARCINOMA DOJKE (Zdravstveni glasnik, 2022)
Uvod: Karcinom dojke je izrazito heterogen tumor s još uvijek nedovoljno poznatim dijagnostičkimprognostičko-prediktivnim čimbenicima koji bi bili od potencijalne terapijske važnosti.Cilj: utvrditi osnovne epidemiološko-kliničke parametre, histološki/tumorski status, prisutnost duktalne in situ (DCIS) komponente, lobularne intraepitelne neoplazije (LIN), drugih proliferativnih lezija, status T/N, ekspresiju hormonskih estrogenskih i progesteronskih receptora (ER/PR) te onkoproteina HER2/neu u dva najčešća histološka tipa – invazivnom duktalnom (IDC) i invazivnom lobularnom karcinomu (ILC) dojke, usporediti njihove međuodnose i definirati možebitne razlike. Materijal i metode: Retrospektivno je analizirano 30 IDC-a i 30 ILC-a u periodu od 01.01.2005 do31.12.2010, arhiviranih u parafinske blokove Kliničkog zavoda za patologiju "Ljudevit Jurak" KBC-a"Sestre milosrdnice", Zagreb, Hrvatska, obrađenih i bojanih standardnim metodama. Rezultati: Većina oboljelih žena bile su u postmenopauzi. IDC-i su značajno veći (p=0,002), većeg gradusa (p