POSTOJI LI VIŠE RAZLOGA ZA DAVANJE SURFAKTANTA NOVOROĐENČETU? (Zdravstveni glasnik, 2022)
Uvod: Terapija surfaktantima postala je standard njege nedonoščadi sa sindromom respiratornog distresa (RDS) i sve se više koristi u terminske novorođenčadi s drugim patološkim stanjima. Primjena surfaktanta jedno je od najvećih postignuća u neonatalnoj skrbi koje je pridonijelo drastičnom smanjenju mortaliteta takve djece.Cilj: Utvrditi razloge i učestalost primjene surfaktanta u neonatalnoj dobi te ispitati učestalost patoloških stanja prema gestacijskoj dobi. Metode: Provedena je presječna epidemiološka studija. Istraživanje je provedeno u razdoblju od 1. siječnja 2017. do 31. prosinca 2019. godine. Studija je obuhvatila 73 neonatusa koji su liječeni sa surfaktantom na Odjelu za intenzivno liječenje na Klinici za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar. Rezultati: Od 73 novorođenčadi 52,1 % je liječeno surfaktantom zbog respiratornog distres sindroma (RDS-a), a 47,9 % razloga za davanje surfaktanta su druga patološka stanja u neonatologiji. 79,5 % ispitanika liječenih surfaktantom uz osnovno patološko stanje imali su 1 ili više pridruženih patoloških stanja. 78,1 % ispitanika je primilo 2 ili više doza surfaktanta ponovljenih prvi ili neki drugi dan liječenja. Zaključak: Približno je podjednak broj djece koja su dobila surfaktant zbog RDS-a i drugih patoloških stanja. To dovodi do zaključka da je surfaktant značajno poboljšao liječenje i drugih patoloških stanja u neonatologiji.