(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Ustavna i zakonska obveza u parničnim postupku je da sudi neovisan i nepristran sudac kao preduvjet donošenja pravilne i zakonite odluke. U radu autorica obrađuje institut izuzeća suca povezujući ga s jamstvom za osiguranjem neovisnog i nepristranog suđenja u nacionalnom zakonodavstvu i čl. 6. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Humanost i etičnost postupanja te neovisnost i nepristranost sudaca usko su povezani kada je u pitanju javna percepcija sudstva, koja nije manje značajna od mjerljivih rezultata rada pravosuđa.