(untitled) (Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2023)
Autori u radu analiziraju postupak osiguranja imovinskopravnog zahtjeva određivanjem privremenih mjera koji se također može voditi unutar kaznenog postupka kao adhezijski postupak. U prvom se redu prikazuju bitne značajke privremenih mjera s obzirom na odgovarajuće odredbe ZKP-a i OZ-a te se ukazuje na određene specifičnosti navedenih mjera. Poseban naglasak, uz prijedlog mogućih rješenja, stavlja se na mogućnost određivanja privremenih mjera osiguranja imovinskopravnog zahtjeva u odnosu na treću osobu. Potom se analizira odnos imovinskopravnog zahtjeva i oduzimanja imovinske koristi kako općenito tako i s obzirom na uređenje privremenih mjera osiguranja koje se mogu odrediti radi osiguranja tih tražbina. Obrađuje se mogućnost namirenja oštećenika u slučaju ranijeg oduzimanja imovinske koristi te oduzimanje imovinske koristi u slučajevima kada nije postavljen imovinskopravni zahtjev.